moestuin maken besparen

Besparen door een moestuin te maken

Wanneer je veel kookt en van verse groente houdt dan kan het hebben van een moestuin al rendabel zijn en je behoorlijk wat in de kosten besparen. Toch is een moestuin maken voor veel mensen een grote drempel. Ze denken dat je er een grote tuin voor nodig hebt en er iedere dag vele uren in moet werken voordat er eens iets in groeit. Dit is echter helemaal niet zo en met slechts kleine inspanning kan je al behoorlijk wat groente kweken die je niet meer in de winkel hoeft te kopen.

Wat voor moestuin kun je maken?

Vierkantemeter moestuin binnen

Dat is maar net wat je wilt. Welke groente wil je kweken en heb je een tuin waarin je veel ruimte hebt die je wilt besteden aan groente? Een groot deel van de groentes die je dagelijks kunt eten kan je al kweken in potten. Dus op een klein balkon waar de zon op staat kan je al een heel divers assortiment aan groente kweken. De laatste jaren zijn de vierkante meter tuintjes heel populair geworden. Een bak met wat aarde erin en je bent klaar om te starten. Of wat dacht je van een moestuin maken op de vensterbank in je keuken, deze is heel geschikt voor het kweken van diverse soorten kruiden. Basilicum, tijm, peterselie en munt zijn hier hier goed voor te gebruiken. Gewoon steeds een beetje knippen wat je nodig hebt en klaar ben je. Wanneer je echt lekker de ruimte hebt kan je helemaal los met de groente die je wilt kweken. Pompoen en courgette hebben bijvoorbeeld flink de ruimte nodig, dit kan niet in een pot of een vierkantemeter bak. Uiteindelijk is het dus niet direct belangrijk dat je iets groots hebt maar meer rekening houdt met de ruimte die je beschikbaar hebt.

Welke groente kweken?

Wortels moestuin

Het is een beetje afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je hebt welke soort groente je kunt kweken. Zo kan je bijvoorbeeld kruiden heel goed in een pot kweken. Dit kan je vanuit zaadjes of een plantje uit de winkel doen. Gewoon af en toe water geven en de rest gaat vanzelf. Meer groente die makkelijk te kweken zijn en niet al te veel ruimte nodig hebben zijn sla, cherry tomaatjes, uien, wortels en prei. Het zou in pot gekweekt kunnen worden maar het is altijd beter om je groente in open grond te laten groeien. Wanneer je echt veel ruimte hebt kun je zelfs een moestuin maken met fruitboompjes, pompoen en courgette.

Met de seizoenen mee en kleine porties

Het leuke van een moestuin maken is dat je een groot deel van het jaar kunt zaaien en oogsten. Niet iedere groente groeit goed in dezelfde tijd van het jaar. Zo kun je in het voorjaar groentes zaaien die in de zomer minder goed zullen groeien, dit maakt het meer effectief om zelf te kweken. Een andere belangrijke reden is dat je niet meer hoeft te plukken dan je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld genoeg hebt aan slecht een paar blaadjes sla je geen hele krop hoeft te kopen maar gewoon paar blaadjes plukt. Een volgende keer pluk je er van dezelfde krop nog een paar. Op deze manier bespaar je aanzienlijke bedragen.

Heeft de moestuin veel aandacht nodig

Het eerlijke antwoord is dat een moestuin zeker regelmatig aandacht nodig heeft. Je zult water moeten geven, onkruid wieden en mesten wanneer dit nodig is. Het is goed om hier van te voren over na te denken of je deze tijd hieraan wilt besteden. We merken dat het voor veel mensen rustgevend werkt om in de tuin te werken en dat eigen groente lekkerder smaakt dan groente in de winkel. Helpt het toch om een beetje liefde in de tuin te stoppen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 − 3 =

Scroll naar top