Minilening

Een minilening is een vorm van lenen. Deze vorm is uitermate geschikt voor de consument die tijdelijk krap bij kas zit. Bijvoorbeeld wanneer uw auto kapot gaat, maar u zelf niet over deze financiƫle middelen beschikt. Of wanneer u net iets te kort komt voordat uw nieuwe salaris weer gestort wordt.

Wat is een minilening?

Een minilening werkt met het principe dat u een relatief klein bedrag leent, doorgaans maximaal tot 1000 euro. Dit bedrag moet ook weer in een relatief korte periode afgelost worden, vaak maximaal een maand. De hoogte van het leenbedrag en de aflossingstijd verschillen per aanbieder. Indien u van te voren al weet dat u het bedrag niet kunt aflossen dan doet u er verstandig aan niet hieraan te beginnen gezien dit hoge extra kosten met zich meebrengt.

Voor een minilening komen veel doelgroepen in aanmerking, ook consumenten die een BKR notering hebben. Bij een minilening wordt er namelijk geen BKR check uitgevoerd en de minilening wordt ook niet BKR geregistreerd. Daarentegen komt niet iedereen in aanmerking, u dient bijvoorbeeld wel over een minimaal inkomen te beschikken. Daarnaast verschilt het per geldverstrekker wat de acceptatie voorwaarden precies zijn, maar eigen ondernemers bijvoorbeeld komen bijna nooit in aanmerking.

Besparen op minilening

Op een minilening is het mogelijk om te besparen door de kosten te berekenen die u bij de aanbieder kwijt bent. De kosten die u moet betalen voor de minilening zelf zijn vaak niet zo hoog en verschillen hooguit enkele euro’s. Daarentegen moet u voor een minilening ook over een garantstelling beschikken. Dit houdt in dat iemand garant staat om de lening af te lossen indien u daar zelf niet toe in staat bent. U kunt ervoor kiezen om iemand uit uw eigen kringen garant te laten staan, maar het is ook begrijpelijk wanneer u of de mensen om u heen dit niet willen. In dit geval dient u een garantstelling te kopen, dit zijn dus extra kosten die komen kijken bij de minilening en tevens kosten waarop u simpel kunt besparen door te vergelijken.